Entrevistes/Entrevistas

Entrevista a Martí Boada Ordinoésviu

«Les reserves de la biosfera són un exemple del pensament global, actuant localment»

Ordinoesviu

 

Revista dialogal-Tardor 2019

p20a21_Naturalment_69

Punt 7 Ràdio Sant Celoni

https://www.radiosantceloni.cat/#!/info7

 

Martí Boada: ‘Si ara vingués Darwin a Barcelona a mostrejar sobre l’evolució, crec que l’executarien’

Entrevista amb el doctor en ciències, geògraf i naturalista de l’ICTA-UAB. Hi parlem de l’estat dels boscs, arran de l’incendi de la Ribera d’Ebre, del canvi climàtic i del model territorial.

https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-marti-boada-incendi-forestal-canvi-climatic/

07.07.2019

Ràdio Vallromanes 20 de maig 2019

Ja podeu escoltar la conversa amb una de les personalitats científiques d’aquest país, en Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals.

Recordem els seus origens, les paraules que li va dir Nelson Mandela quan li va lliurar el Premi Global 500 de les Nacions Unides: “No oblideu mai que la gran causa de lluita pel futur de la humanitat, és la lluita pel medi ambient”. (Nelson Mandela). Paraules que li van fer adonar-se que potser només era un naturalista de “flors i violes” i que això anava més seriosament.

Un veritable luxe al escoltar i aprendre d’un ésser que ens recorda que nosaltres també som natura.

http://radio.vallromanes.cat/radios/mon-global/2019/05/20/mon-global-marti-boada-mp3

Revista Vallesos

La relacio entre àmbit natural protegit i població humana ha de ser compatible

Tu creus en el canvi climàtic? (01/05/2019)

https://www.ara.cat/opinio/marti-boada-creus-canvi-climatic_0_2225777502.html

Los ecosistemas no siguen los ritmos electorales (26/04/2019)

Entrevista a Martí Boada: «Los ecosistemas no siguen los ritmos electorales»

www.revistacircle.com

Hacemos un repaso con Martí Boada, educador ambiental y asesor científico de la Unesco, por el pasado y futuro de la educación ambiental en España.

ENTREVISTA A “LA NIT DELS IGNORANTS” GENER 2019

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/la-nit-dels-ignorants-3-0/marti-boada-els-senglars-son-una-plaga-un-flagell-de-dificil-solucio/audio/1026576/

Martí Boada: “Els senglars són una plaga, un flagell de difícil solució” – La nit dels ignorants 3.0 – ccma.cat

La població de senglars es dispara. Creix imparable i conflictiva. Es queixen els veïns, la pagesia i els conductors. Cada any hi ha al voltant de 1.200 accidents de trànsit amb mamífers, el 81% dels quals provocats pels senglars. Dins l’espai “No ho entens” sabrem allò que no entenen la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat i alcaldessa d’Alpens …

PROGRAMA :
VIURE DES DE L’ESSÈNCIA
Entrevista Martí Boada/Dalmau Boada
 
VOTV 21 de novembre 2018
 
 
 
 
 
 
“Tenim més informació que abans, però coneixem menys la Natura que ens envolta”
 
Tasta.cat El Berguedà, núm 19. OCTUBRE/NOVEMBRE 2018
 

Per  | a 5 octubre, 2018 | 0 Comentaris

Nascut a Sant Celoni (Catalunya) el 28 d’octubre de 1949, Martí Boada és doctor en Ciències Ambientals, màster, llicenciat en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciat en Estudis Catalans per la Universitat de Perpinyà, i cursà Sociologia a l’Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona i Química a l’Escola Industrial de Barcelona.
Martí Boada és professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona, on duu a terme docència i recerca a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) i al Departament de Geografia. A més, és director del Grup de Recerca en Conservació, Biodiversitat i Canvi Global (Nycticorax), situat a l’ICTA. També treballa com a assessor científic de la UNESCO.

Dr. Boada, què li sembla que el Concurs de Boletaires de Berga arribi als 62 anys?
Home, és força excepcional celebrar una efemèride com aquesta durant més de 60 anys, i a més amb un creixement continu, chapeau!, moltes felicitats. Això és una cosa ancestral que molts pobles d’Europa no tenen i que produeix una important emoció, quan algú troba un erol, això dona una satisfacció molt gran.

MARTIBOADA-Sostenible-posis-gallina-cassola_1921617906_49382942_1500x1000 arapuntcat

La Penya Boletaire, que va néixer per a collir bolets i fer-ne una celebració, amb els anys ha derivat part dels seus objectius a la preservació del medi natural i al comportament que hem de tenir als bosc. Què n’opina?
Crec que la penya i moltes altres entitats, els darrers anys, s’han esforçat en posar ordre i frenar aquesta massificació. Actualment, un quilo de llenegues, de rovellons o de ceps té un preu de mercat altíssim. Ha passat de ser una cosa merament cultural a ser un element de comerç que genera recursos econòmics i incentiva la recol·lecció en grans quantitats, fet que provoca un impacte molt gran al medi.
Els he felicitat perquè han ajudat a posar un cert ordre. Sé que han ajudat a crear el decàleg del bon boletaire i a projectar la informació i la divulgació a infants i adults sobre com s’ha de recol·lectar al bosc. Quan aquesta tradició era local, l’impacte era nul, però a mesura que es va anar incentivant, va agafar volada i, en certa manera, es va descontrolar.

A causa de la massificació dels boscos i al poc respecte envers la natura, s’ha parlat de diverses mesures per a regular-ho. Què en pensa, vostè?
En la meva modesta opinió, crec que cada vegada que s’ha d’intervenir institucionalment perdem un cert grau de llibertat o de moviment, pel que em produeix un cert recel. Puc entendre que tal i com va, s’hi vulgui posar ordre. La gent que està tancada tota la setmana a ciutat, entenc que vulgui anar al bosc i crec que és positiu. És una barreja lúdica i de salut, pel que la regulació pot evitar aquest lliure arbitri (albedrío), pel que veuria correcta una certa regulació en aquest aspecte, que és de les poques que no estan normalitzades. Tota la resta està reglamentada, pel que en aquest moment històric no ho veuria com un despropòsit, ja que pot beneficiar la pròpia pràctica.

2925075704_77aeb1b74f_b

Creu que fem prou per conèixer i preservar la natura?
Hi ha molta informació, però ara és el moment en què el coneixement del medi i la natura és més baix que mai. És molt curiós. La gent ha tingut accés a la universitat, a la formació, però ha baixat el coneixement de les plantes, animals, bolets, en definitiva, del medi en la població. Això ha estat publicat a la revista Nature. A Catalunya tenim una biodiversitat excepcional. Només en plantes, tenim més de 3.000 espècies de plantes silvestres. A Anglaterra, tenen només 1.200 espècies, i aquí, per exemple, de bolets en tenim més de 1.000 espècies conegudes, en canvi, el coneixement de les espècies és baixíssim. Un bon boletaire pot arribar a conèixer 30 o 40 espècies. Cada any hi ha accidents amb bolets que tenen aspecte inofensiu. Recordem la coneguda amanita fal·loides, que cada any produeix baixes i hi ha plantes com la tora blava, que teniu a l’alt Berguedà, que és enormement tòxica tot i que és molt bonica i la gent en fa rams. Amb això vull dir que el coneixement del medi és molt pobre. Les nostres àvies i avis potser signaven amb els dits perquè tenien prou dificultats per llegir i escriure, però el coneixement del medi era molt superior.

Enguany, el Concurs de Boletaires es trasllada a finals d’octubre, després que les altes temperatures de principi de mes dels darrers anys provoquessin que hi haguessin ben pocs bolets. Això és conseqüència del canvi climàtic?
Home, i tant. Nosaltres treballem en el canvi climàtic, en l’augment de la temperatura i és un problema que s’expressa a escala local, però es manifesta globalment. Jo treballo a molts llocs del planeta, des de l’Antàrtida als deserts de Chihuahua i Sonora, i al nostre país també és una evidència. A Catalunya, en els darrers 100 anys, la temperatura ha augmentat 1,2 graus, que és molt, però el més greu és que continua augmentant. Això és conseqüència del nostre model energètic basat en combustibles fòssils, que els traiem del seu jaciment, els posem a les refineries i no els tornem on estaven, sinó que van a l’atmosfera. Això és una barbaritat. Hem passat de tenir 280 unitats per metre cúbic de diòxid de carboni a 430. Això ha creat un efecte hivernacle a 10 o 12 quilòmetres de l’estratosfera, que és gravíssim. Ja sabem que no hem d’espantar, però la gent ho ha de saber. I això no s’ha modificat en els darrers anys, sinó tot el contrari, no ho hem corregit i no hi ha res que ens indiqui que s’estigui parant.

Ja per acabar, Dr. Boada, vostè és més de rovelló, de llenega, de cep, o quins són els “seus” bolets?
Jo sóc d’una regió que és el Montseny i el massís del Montnegre, on els bolets estrella no coincideixen amb els del Berguedà. Un és l’ou de reig, que el trobem a les ranxeres i als boscos d’alzines sureres, i l’altre, un bolet de fageda, la sabatera, que possiblement també en surtin a les fagedes del Berguedà. Però he de dir que les llenegues m’encanten. En un guisat, una cassola ben feta amb llenegues i tall rodó, ho trobo insuperable.

La resposta al canvi climàtic passa per l’aliança publicoprivada – The New Barcelona Post (19/02/2018)

Amb Martí Boada a «The New Barcelona Post».

(Font: The New Barcelona Post)


Com hem de prevenir els incendis forestals? a “Divendres” (23/06/2017)


Amb Martí Boada a Divendres.

 

(Font: TV3)


Terrícoles: Martí Boada (05/05/2017)

Entrevistem a Martí Boada doctor en Ciències Ambientals, autor del llibre “Poematges” EditorialBLUME.

 
 

(Font: Betevé)


  (06/11/2016)

entrevista-fira-ecogra-granollers_-06_nov-2016El doctor en ciències ambientals Martí Boada ens visita per parlar d’ecologia, ecologisme i alimentació ecològica, precisament avui que visitem la Fira Ecogra de Granollers.

(Font: canalte xiptv cat)

 

“40 anys de recerca a l’entorn del medi”, una exposició del naturalista Martí Boada (06/09/2016)

entrevista-radio-granollers-6-setembre

Entrevista a Dr. Martí Boada sobre la seva exposició “40 anys de recerca a l’entorn del medi” a la Ràdio Granollers.

(Font: Ràdio Granollers)


‘El Pou’ parla de com hem de comportar-nos al bosc amb Martí Boada (01/06/2016)

L’arribada de la primavera i les pluges han fet reviure els boscos, que amb l’estiu a prop viuen un esclat d’activitat. Cada vegada més, generen una moviment turístic important i a ‘El Pou’, la secció de ciència i tecnologia produïda per Cugat.cat per a La Xarxa, parla sobre com afecta l’ecosistema i l’estat actual dels boscos catalans amb l’ambientalista Martí Boada.
 
(Font: Ràdio Sant Cugat)

 

Martí Boada: ‘Des de la ciutat s’expien els pecats ambientals donant lliçons al camp’ (25/05/2016)

El naturalista vallesà Martí Boada és una de les referències mundials en aquest camp. Pioner en l’educació ambiental a Europa, ha estudiat boscos i ecosistemes d’arreu del món des d’un punt de vista acadèmic, però també per divulgar les particularitats d’aquests entorns a la població a través dels mitjans de comunicació. Boada és el convidat d’aquesta setmana a ‘El Pou’, la secció de ciència i tecnologia que Cugat.cat produeix per a La Xarxa.

(Font: Ràdio Sant Cugat)


Entrevista al Dr. Martí Boada i el Sr. Gary Gardner: Com hauria de ser una ciutat sostenible? (20/01/2016)

8al dia 20 gener WWI

Gary Gardner, director del Worldwatch Institute, i Martí Boada, investigador de l’ICTA-UAB, ens han visitat avui al programa per parlar sobre la biodiversitat de la ciutat. Martí Boada ha dit que un dels problemes més importants és que els cicles naturals no segueixen els cicles electorals.

(Font: 8 al dia)


Entrevista en directe al Dr. Martí Boada: Una rata per habitant a Barcelona (19/01/2016)

8al dia 20 gener WWI_en el Palau Macaya

Menys vehicle privat, més transport public, més bicicleta i més zones verdes. Aquests són els ingredients que ha de tenir una ciutat sostenible segons el Worldwatch Institute, una organització d’àmbit mundial.

(Font: 8 al dia)


Representants de 17 països iberoamericans i caribenys s’han trobat a l’Alt Penedès en la setzena reunió del programa IberoMaB, de reserves de la biosfera (23/10/2015)

22356580126_6d6385a406_o

Entrevista al Dr. Martí Boada durant la setzena reunió de la xarxa IberoMaB, de comitès nacionals del programa Man and Biosphere i reserves de la biosfera d’Iberoamèrica.

(Font: RTV Vilafranca)


‘8 al dia’, 26 de setembre del 2015 (26/09/2015)

8 al dia 26 set 2015

Entrevista al Dr. Martí Boada durant l’inauguració de la I Setmana Bosc i Societat a Sant Celoni (veure al minut 20’30”).

(Font: 8 al dia)


 (30/06/2015)

Diari Educació 30 jun 2015Entrevista al Dr. Martí Boada, expert en Ciències Ambientals: “Hem de capacitar, formar per a ser crítics. L’educació i la comunicació fonamentades en la por no tenen efecte”.

(Font: Diari Educació)


 La primavera desperta a “Divendres” (I) i (II) (23/03/2015)

Divendres_tv3 23 mar 2015Amb Espartac Peran ens endinsem en el bosc per veure com desperta la natura al costat de Martí Boada. A més a més, amb Lluís Foix veurem com la primavera fa canviar el paisatge que ens envolta, parlarem de com afecta l’horta i la cuina amb la xef Carme Ruscalleda, descobrirem amb Xevi Verdaguer quins canvis físics hi ha en el nostre cos amb l’entrada de la nova estació i amb l’escriptora Sílvia Soler repassarem grans obres literàries que inspiren primavera.

 (Font: TV3)

No se admiten más comentarios