Martí Boada

Pàgina d'inici » Notícies » Sant Celoni impulsa la I Setmana Bosc i Societat

Sant Celoni impulsa la I Setmana Bosc i Societat

Sant Celoni impulsa la I Setmana Bosc i Societat


576_1443105815presentaci_setmana_bosc_i_societat
Joaquim Deulofeu, Francesc Deulofeu i Martí Boada. Foto: Jordi Purtí

Girar la vista i fer una mirada còmplice al bosc, ser-ne sensibles de la seva importància després d’anys de viure d’esquena al món forestal, és un dels arguments que l’alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu, explica per presentar la I Setmana Bosc i Societat que tindrà lloc a la capital del Baix Montseny entre els dies 26 de setembre i el 4 d’octubre, la programació de la qual es va presentar aquest dimecres al vespre a la sala de plens del consistori celoní, que també va tenir la participació de Joaquim Deulofeu, president del Cercle Econòmic i Social, i Martí Boada, geògraf i naturalista de l’Institut de Ciència i Tecnologia de la UAB (ICTA), les altres dues entitats organitzadores.

I amb aquesta premisa, l’objectiu principal de la Setmana és divulgar i apropar el món forestal a la societat, tenint en compte la situació geogràfica de Sant Celoni, enmig de dues grans muntanyes, el Montseny i el Montnegre. Per això, la I Setmana Bosc i Societat proposa una aproximació al món forestal des de diverses perspectives. Des del Cercle Econòmic i Social, Joaquim Deulofeu, va exposar que “les activitats estan estructurades en quatre grans vessants: la visió cultural, l’ús social del bosc, l’econòmic i la gestió forestal”.  És per això, que per tirar endavant les més de 25 activitats que es duran a terme s’hi ha implicat una bona part del municipi d’àmbits ben diferents: més de 80 comerços, 12 restaurants, 8 entitats, 7 patrocinadors i una quarantena de músics i artistes del Baix Montseny.

En aquest sentit, Martí Boada va exposar que una iniciativa com aquesta relacionada plenament amb el bosc “no s’ha fet mai enlloc. Normalment en el món acadèmic aquestes activitats van per separat, la biologia per un costat i la cultura per un altre, i d’aquesta setmana en diem Bosc i Societat, una dimensió molt compromesa amb el segle XXI”. La idea és tornar al principi d’estima del territori a través del coneixement.

Museu Europeu del Bosc

El rerefons de la I Setmana Bosc i Societat és el projecte de creació del futur Museu Europeu del Bosc (MEdB) a Sant Celoni. “La Setmana és una forma d’explicar aquest projecte en un àmbit local malgrat que els recursos per tirar-lo endavant seran d’àmbit europeu”, va dir Boada. Per la seva banda l’alcalde, va exposar que el Museu Europeu del Bosc “és un projecte emblemàtic que pretén ser un gran punt de trobada i de divulgació del bosc i de la seva relació amb la societat”. Pel que fa als beneficis que podria aportar aquest projecte, Joaquim Deulofeu va expressar que iniciatives com el Museu poden “beneficiar” tothom i per això “cal fer divulgació de la productivitat que es pot treure del bosc, com demostra la Setmana”.

Activitats d’aquest cap de setmana

Les activitats comencen aquest cap de setmana. De forma oficial, la Setmana engegarà el dissabte a les 6 de la tarda als jardins de la Rectoria Vella amb un concert d’obertura anomenat Sona a bosc, un espectacle musical inèdit interpretat únicament amb instruments de fusta, pedra i pell, dirigit per Josep Maria Aparicio. Durant el concert es farà entrega del premi Bosquerol de l’any, un reconeixement a tota una vida dedicada al bosc.

El Diumenge el matí el fotògraf Àlex Alonso durà a terme un taller fotogràfic pel bosc, Un passeig pel bosc. Fotografiar bolets en el qual posarà en pràctica els coneixements tècnics d’aquesta disciplina. A la tarda s’inaugurarà l’exposició Pinyes del món a la capella de Santa Tecla (carrer Major, 53), una exposició amb més de 80 exemplars de pinyes d’arreu del planeta i que es podrà veure cada tarda en aquest espai.

Serà a partir de dilluns que començaran el gruix de xerrades i jornades tècniques sobre bosc i els seus usos. En aquest enllaç podeu consultar el programa complet.

Noticia extreta de: http://www.naciodigital.cat/baixmontseny/noticia/6506/sant/celoni/impulsa/setmana/bosc/societat

baixmontseny

%d bloggers like this: