Participació a les Jornades pagesia i país: “Sector agrari, alimentació i sostenibilitat” (16.02.2018 – Barcelona)

Un any després de la Marxa Pagesa, Unió de Pagesos celebra el 16 i 17 de febrer a l’Hotel Catalonia Plaza, a la plaça d’Espanya a Barcelona, les ‘Jornades Pagesia i País: Sector Agrari, Alimentació i Sostenibilitat’. Les jornades es porten a la capital catalana per llançar el missatge que cal elevar el debat agrari al debat de país.

En l’actual conjuntura política, el sindicat sosté que al costat de la reivindicació de les llibertats i la democràcia cal defensar un projecte de país que ha de tenir a la base un model agrari. Les jornades estaran encapçalades el divendres 16 per ponents experts en economia agrària, alimentació i sostenibilitat.

Està previst que 120 sindicalistes assisteixin a les jornades i participin en tres grups de treball simultanis que es faran a la tarda. L’endemà al matí, els grups de treball exposaran les conclusions en conjunt i també acordaran el 1er Manifest Pagesia i País d’Unió de Pagesos.

source url MOTOR DE L’ECONOMIA CATALANA • Prop de 80.000 persones treballen directament les seves terres, granges i boscos a Catalunya, i aquestes menen el 89 % del conjunt (57.543 explotacions) de l’activitat agrària que s’hi fa. Així, doncs, el sector agroalimentari, que és el primer sector productiu del país (excloent-ne la construcció) té com a base l’agricultura familiar.

És en aquest sentit que, a Barcelona, el sindicat llançarà el missatge a la societat de la importància de la pagesia, en primer lloc, per a l’economia del país, atès que el sector agroalimentari representa el 3,77 % del PIB, és el segon clúster agroalimentari d’Europa, el tercer sector més exportador i fa que Catalunya tingui una balança comercial alimentària equilibrada (no importa més aliments dels que exporta) amb una taxa de cobertura del comerç exterior de més del 99 %.

Si, al sector agroalimentari, li afegim la comercialització, la restauració i els sectors que arrossega per proveïr-se de factors de producció, parlem d’un dels motors de l’economia catalana, apunta el sindicat.

En canvi, Unió de Pagesos remarca que, malgrat el relleu de la pagesia per a l’economia del país, el seu nivell de vida està per sota de la resta de la ciutadania. Per un cantó, pateix abusos i competències delleials dins de la cadena alimentària a causa de la concentració de la distribució comercial i part de l’agroindústria. Per l’altre, el suport directe de les polítiques agràries és dels més baixos de la Unió Europea.

enter EL SECTOR I L’ALIMENTACIÓ • Unió de Pagesos defensa que cal potenciar els valors de la qualitat dels productes alimentaris de proximitat i de la dieta mediterrània, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 16 de novembre del 2010. Fins i tot, defensa que cal portar a l’escola l’alimentació i el consum alimentari conscient i responsable. També que cal lluitar contra la confusió de la comercialització alimentària i la publicitat, on conceptes com proximitat, quilòmetre zero, producte de temporada o ecològic, han estat falsejats.

El sindicat alerta que el consumidor no és conscient del que implica comprar un producte alimentari produït a la Unió Europea o fora del marc normatiu europeu, on no hi ha unes obligacions addiccionals de respecte a la qualitat dels aliments, al medi ambient, al benestar animal i a la seguretat laboral dels treballadors, cosa que causa competència deslleial als productors d’aquí.

see EL SECTOR I LA SOSTENIBILITAT • El sindicat defensa que la pagesia sigui una prioritat de país perquè el sector agrari també es estratègic per les funcions ambientals que acompleix. Funcions que han de ser considerades ja béns públics, valorats i contraprestats. Entre aquestes funcions hi ha la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, la regulació del cicle hidrogeològic i la disponibilitat de recursos hídrics, la prevenció de la degradació del sòl i dels incendis i la mitigació del canvi climàtic. La pagesia, gràcies a l’activitat agrària i forestal, exerceix de gestora del territori, de mantenidora de la matriu territorial i del paisatge, cosa que permet els usos recreatius i culturals.

Unió de Pagesos remarca que cal potenciar aquestes externalitats positives de resultes de l’activitat agrària i que, per un altre cantó, cal millorar les pràctiques de fertilització, de gestió de dejeccions i ús sostenible de fitosanitaris i utilitzar eficientment l’aigua i l’energia, a fi d’aconseguir un balanç encara més positiu de l’activitat agrícola i ramadera per al medi ambient.

[Text extret directament de la pàgina web d’Unió de Pagesos]

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *